Pressmeddelande

7 av 8 butiker i Sundsvall säljer öl till minderåriga

Under fredagskvällen den 30 mars genomförde Ungdomens Nykterhetsförbund (UNF) en folkölskontroll av Sundsvalls butiker. Resultatet den här gången var ännu sämre än förra kontrollen där 4 av 10 sålde. I fredags sålde Sundsvalls butiker alltså ut öl motsvarande 7 flaskor vin till minderåriga. Totalt åtta butiker kontrollerades.

Syftet med UNF:s kontroller är att peka på lättillgängligheten, kontroller av det här slaget har gjorts i många år för att visa på att handeln inte klarar av att hantera folkölet. Enligt UNF är den enda lösningen att flytta folkölet till Systembolaget som klarar ålderskontrollen bättre.

– Det här resultatet är ju skrämmande, säger Sara som var med och höll i kontrollen. Varför får handeln så många chanser när vi visar gång på gång att de inte klarar det? UNF har gjort folkölskontroller i över tjugo år. När ska man inse att det är ungdomarna det går ut över? Undrar Sara.

UNF kommer nu att polisanmäla de som sålt folkölen, de kommer även att lämna dokumentationen till kommunen. Det är de som har makt att sätta press på handlarna så att de följer lagen.

Följande butiker kommer att anmälas:

Willys, Ortviksvägen

Statoil, Värdshusbacken

City Gross, Bydalen

Shell, Hagavägen

Hemköp, Granlo

Hydro, Bergsgatan

Konsum, Nacksta

Dessa butiker riskerar nu en varning eller försäljningsförbud i upp till 12 månader.

Leave a Reply