Del 4 – ”Men tänk om han blir bög?”

Så löjligt, föräldrar som tror att homosexualitet beror på för mycket docklekar. Homosexualitet kan väl lika gärna bero på för mycket billekar?

Jag tror det är viktigt att bekämpa könsrollerna för att människor, speciellt ynge, inte ska känna press på sig att vara på ett visst sätt. Fast det viktigaste är nog att könen jämställs. Som det är nu är en tjej lite tuff om hon vågar gå lite över tjej-gränsen. Kanske kallas hon för pojkflicka, lite tuff som vågar leka med killarna och göra såna hårda saker som killar förväntas göra. Däremot, om vi tänker oss tvärtom, en flickpojke, faller mycket längre ner på cool-skalan. Föräldrar tror han ska bli mobbad, andra kanske skrattar då han gör såna mjuka saker som tjejer förväntas göra.

Som etnologen Marie Nordberg säger:

–Samtidigt som vuxenvärlden vill att pojkarna ska förändras, blir vi oroliga om de förändras för mycket. Delvis hänger det ihop med att det feminina är underordnat det manliga i vårt samhälle. En ”pojkflicka” som tar för sig och är orädd, höjer sin status eftersom hon tagit sig in på det traditionellt manliga området. En ”flickpojke” som är hjälpsam och omhändertagande förlorar däremot i pondus eftersom han närmat sig det feminint kodade området.

–Att bögstämpeln används för att bestraffa pojkars könsöverskridanden beror ju på att homosexualitet underordnas heterosexualitet. Om olika sexualiteter gavs samma status och möjligheter i samhället, skulle det inte vara något problem åt vilket håll individer riktade sin åtrå. Då skulle denna oro för barns framtida sexualitet kanske försvinna.

Om vi först jämställer könen och olika sexualiteter och accepterar att alla är olika. Sen ser vi till alla vuxna slutar att säga ogenomtänkta könsstereotypa kommentarer som ”Nu behöver jag en stark pojke”, ”Har du smutsat ner tröjan? Hoppas mamma kan tvätta den” kommer världen en dag att bli bättre.

Jag pratar såklart lite om SvD:s artikelserie om känsloladdad jämställdhet i förskolan, del 4. Imorgon kommer del 5: ”Låt männen slippa vara män i förskolan. Me like!

Tags: ,

4 Responses to “Del 4 – ”Men tänk om han blir bög?””

 1. zw skriver:

  Fan vad trött jag blir. Pojkar ska inte var feminina, punkt.

 2. Hellstone skriver:

  ZW: När du piggnar till är du välkommen att göra oss andra sällskap i 2000-talet.

 3. Sara skriver:

  zw: Jag är också trött. Vem är du som vill bestämma hur andra ska vara?
  Helltstone: Tack 🙂

 4. Mikusagi skriver:

  Som i Facklåten

  ”Åke är inte som alla andra
  för han går runt i en kjol
  Äsch han vill nog bara provocera
  Bara försöka va cool
  För det blir liksom för mycket för mej
  om en kille ska gå runt och se ut som en tjej
  Tjejer och killar kan inte klä sig likadant
  så böj dej för normen och klä dig normalt!
  Så jag kan få ha kvar mina fack”
  (http://dfg.rosnix.net/musik/facklaten/text)

Leave a Reply