Häxpannkaka, pannkaka med spenat

Ibland är det roligt att laga mat. Det är roligt att exprimentera lite, om det smakar gott. Gärna göra maten lite nyttigare.

En gång när jag var liten var jag med min lillebror hos en kompis. När mamma hämtade oss frågade hon vad vi ätit, ”häxpannkaka” sa vi. Mamma var väldigt förvånad då hon fick veta att vi ätit gröna pannkakor, pannkakor med spenat i. När jag lärde mig att göra pannkaka blandade jag ibland i spenat för att få i mig järn. OBS det ska vara lagomt med spenat, då smakar det inte spenat. Om det är för lite känns det fel, det ger lite mögelkänsla, är det för mycket smakar det spenat. Jag brukar köpa ”Findus hackad spenat” då är spenaten i typ tärningar eller kuddar. Under hösten exprimenterade jag fram ett recept där jag tog bort lite vetemjöl och lade till sojamjöl (som innehåller proteiner). Mitt recept räcker till Rickard och mig och en lunch dagen efter typ. Alla mått är cirkamått! Här är det:

Saras spenatpannkaka

 • 6 dl mjölk
 • 3 dl vetemjöl
 • 3 ägg
 • 1,5 dl sojamjöl
 • 0,25 dl grahamsmjöl
 • 0,25 dl vetegroddar
 • hackad spenat kanske 1 dl (fryst), 7-8 ”kuddar”
 • lite vaniljsocker och lite salt

Jag brukar blanda allt utom spenaten och låta smeten stå ett tag medans spenaten tinar i ett vattenbad eller i micron.

Servera med jordgubbssylt och kanske lite vaniljglass. Drick helst ett glas juice (c-vitamin hjälper att ta upp järnet i spenaten) och inte mjölk (kalcium hämmar upptaget av järn). Just det, jag tycker det är gott med lite kanel och råsocker på pannkakan, kanske blandat med jordgubbssylt.

Ugnspannkaka

Idag gjorde vi ugnspannkaka på ungefär det där receptet. Rickard hade bacon på sin halva och jag hade blåbär och hallon på min. Tyvärr verkade spenaten flyta upp tillsammans med bacon och bären. Det blev bättre förra gången när vi hade en plattare form. Gott var det!

Pannkakssmet Spenat smet Maten Ugnspannkaka Ugnspannkaka

Tags: ,

4 Responses to “Häxpannkaka, pannkaka med spenat”

 1. Kamilla skriver:

  Du kommer väl ihåg att äta grönsaker också? Morötter eller så. Dietisten säger att pannkaka inte är mat utan efterrätt.

 2. Sara skriver:

  Nä det kommer jag inte ihåg. Är inte glass en grönsak?

 3. Kamilla skriver:

  Glass tror jag räknas mer som…medicin, va?

 4. Sara skriver:

  Jaaa. Det var så det var! Bra. Eller kan man äta medicin fast man inte är sjuk?

Leave a Reply