Test av Norton AntiVirus 2009

Efter en artikeln Massiv kritik mot antivirus på IDG så bestämde jag mig att testa Norton AntiVirus 2009. I många år har Nortons AntiVirus varit grymt sega och försämrat prestandan på datorn nått grymt. Nu påstår de att de inte längre gör det utan är det snabbast och bästa Antiviruset på marknaden.

Så idag installerade jag Norton AntiVirus 2009. Under installationen vill de prompt ha en e-post adress att skicka spam till, det är en dålig start. Rutan efter vill de att man ska skapa ett konto på Norton där man ska ange ett lösenord och vart man bor. Detta bara för att få testa deras program i 15(!) dagar.

Norton CPU-användning

Norton CPU-användning

När programmet väl är installerat så ser jag att de verkligen gjort allt för att visa att de inte är deras program som är tjuven, eller nästan allt. Det går att se hur mycket CPU Norton använder och hur mycket minne Norton använder. Enligt dessa mätare så använder Norton inget minne alls i min dator och mellan 0-10% CPU. Sedan att dessa värden inte är 100% sanna är väl en annan sak då. För jag tror inte på att Norton inte behöver något minne alls för att köras i bakgrunden m.m.

Varje gång Nortons kontrollpanel tas upp vill Norton att man ska köpa programmet vilket i mina ögon inte är så bra i en demoversion. Jag tycker användaren borde få använda programmet någon dag innan den hela tiden ska påminnas om att det är dags att köpa programmet nu. Visst känns det som att Norton AntiVirus 2009 drar lite CPU och minne när datorn inte används men jag ska köra Norton AntiVirus 2009 i 15 dagar nu och se vad som händer. Efter 15 dagar kanske jag inte längre ser Nortons ikon som en ikon för ett segt system, jag hoppas det och hoppas att fler antivirus program minskar sin CPU- och minnes-användning.

12 Responses to “Test av Norton AntiVirus 2009”

 1. Rickard skriver:

  Kan tillägga att Norton AntiVirus 2009 även installerat ett plugin i Firefox vilket jag först märkte när jag startade om Firefox. Ännu ett tecken på att de inte är så snåla med CPU och minne som de säger.

 2. Rickard skriver:

  Det tar nu mera över en minut att stänga av Windows Vista. Innan jag installerade Norton AntiVirus 2009 gick det på 10-20 sekunder.

 3. Rickard skriver:

  Helt plötsligt kom en ruta upp som sa att det var dags att köpa programmet, efter EN dag!

 4. Staffan skriver:

  Hur går det med Norton 2009? Finns det kvar på hårddisken? Tidigare versioner av programmet har ju varit minst sagt gräsliga..
  Har de nu denna gång lyckats och är bättre än Nod32 så kanske man överväger att byta..
  Vore kul att höra dina intryck.

 5. Rickard skriver:

  Det finns kvar, varje dag sedan installationen har jag fått en skylt som säger att det är dags att köpa det så det motiverar mig till att inte välja Norton AntiVirus. 🙂

  Det som skiljer mot Nod32 som jag körde innan är att det tar mycket längre tid att stänga av dator. Det är mycket bättre än tidigare Norton AntiVirus. Varken Nod32 eller Norton AntiVirus påverkar mitt system så mycket faktiskt. Jag har funderat på att göra lite grundligare tester men får se när det blir.

 6. Rickard skriver:

  Norton AntiVirus 2009 är nu avinstallerat. Det märks på systemet att jag tagit bort det. Går mycket snabbare att stänga av datorn, Firefox kraschar inte längre, ”spelfoldern” i Windows Vista kraschar inte längre när jag öppnar den.

  Nu är det snart dags att installera F-Secure Anti-Virus 2009.

 7. Calle skriver:

  Norton är sämst, men vad värre är… Norton ingår i köpav Hp laptop och det vägrar att acceptera att jag rensar bort det. Avast som jag nu har är det bästa enligt mina 4 år ute på internet. Det fula är oxå att Avast beskylls för att släppa in virus,så när jag lämnade in datorn efter ett ”haveri” så ville datorfirman ha 400 Kronor för att avast förstörde!!!??? Nåväl, efter att fått datorn ominstallerad så fanns Norton däre igen, jag tog bort all igen, la in Avast igen,då stängdes internet av tvärt efter bara någon timme,och nu har jag gett upp!!!

 8. Rickard skriver:

  Men för att vara ärlig så är Norton AntiVirus 2009 mycket bättre än sina föregångare! Dock känns det inte som något jag skulle vilja ha min dator.

 9. lars skriver:

  linux och mac är bäst anti virus i världen 🙂

 10. Hur får jag bort Norton Antivirus 2009??? Går inte att avinstallera via Kontrollpanelen eller i själva programmet! Jag har Windows Vista.
  Tacksam om nån kan ge mig profhjälp på detta!

 11. Rickard skriver:

  För mig gick det utan problem att avinstallera och jag kör också Vista.

 12. muttan skriver:

  REVO Uninstaller ! ! !